14.7.2015

Mitä tulevaisuus tuokaan tullessaan?

Siitä on pitkä aika kun kirjoitin viimeksi. Se johtuu siitä että minulla on ollut paljon tekemistä enkä ole oikein keksinyt aihetta. Mutta mennäänpäs asiaaan!

Tykkään pohtia, millainen maailma on tulevaisuudessa ja lukea ja katsoa siihen liittyviä juttuja. Aikamatkustus sekä ajassa eteen- että taaksepäin kiinnostaa minua teoreettisellä tasolla enkä usko sen olevan mahdotonta, jos vain saamme tarpeeksi tietoa aika-avaruuden rakenteesta. Minusta olisi loogista, että kaikki ajat ja paikat sijaitsisivat rinnakkain universumissa ja olisivat siis olemassa samaan aikaan. Tämä tietenkin muuttaisi perinteisen länsimaalaisen aikakäsityksen siitä, että aika kulkee lineaarisesti eteenpäin eikä menneisyyteen ole paluuta. Aikamatkustuksen mahdollisuus, jo teoreettinenkin, muuttaisi aikakäsitystämme radikaalisti. Silloin lähentyisimme idän suuria uskontoja, kuten hindulaisuutta ja taolaisuutta ja aika olisi pikemminkin verrattavissa suuren ympyrään, jolla ei ole alkua eikä loppua.

Tulevaisuuteen matkustus toisi arvokasta lisätietoa siitä, millä tavalla voimme elää nykyhetkessä. Onko meidän suojeltava ympäristöä vai selviääkö se, jos vain lopetamme sitä vahingoittavat toimet? Selviääkö maailma ilman suuria konflikteja tulevaisuudessa ja loppuvatko nykyiset sodat? Onko ihmislajilla mahdollisuuksia? Jos voisimme todella matkustaa vaikka sata vuotta eteenpäin, voisimme määrittää elämäntyylimme uudelleen ja pidentää kotiplaneettamme elinikää. Tomorrowland, yksi Disney-studion uusimmista elokuvista, kertoo juuri tästä aiheesta. Siinä nuori nainen saa tehtäväkseen pelastaa maailman sitä uhkaavalta katastrofilta. Nainen voi matkata pinssin avulla tulevaisuuteen ja
yrittää muuttaa sitä. Elokuva on katsomisen arvoinen ja herättää paljon ajatuksia.

Tulevaisuus voi tuoda tullessaan hyviä ja pahoja asioita. Haluaisin uskoa hyvään tulevaisuuteen, mutta joskus tuntuu että ihmiskunta ei opi virheistään ja jatkaa vain samaan malliin. Tarvitaan usein suuri katastrofi, että tavat muuttuvat. Esim. Ydinvoimalaonnettomuudet aiheuttavat joissain maissa ydinvoiman käyttökiellon, ainakin hetkeksi. Dystopiat kertovat huonosta tulevaisuudesta ja pidän niistä, siksi että ne vaikuttavat mielipiteisiin ja asenteisiin. Esim. Tarkoitettu-trilogia kertoo Yhteiskunnasta, jossa ihmiset eivät päätä itse mistään vaan heille valitaan työpaikka, vaatteet, joihin he pukeutuvat, jopa elämänkumppani niin sanotussa parijuhlassa. Kirjan päähenkilö Cassia on aluksi mallikansalainen, mutta alkaa pikkuhiljaa nähdä Yhteiskunnan rakenteiden taakse ja vaatia vapautta. Trilogian kansannousua ja kapinaa voi verratta nykypäivän vastaaviin kansannousuihin. Trilogia vaikuttaa siis yhteiskunnallisesti myös nyky-yhteiskuntiin ja sen esittämä tulevaisuuden näkymä on pelottavan realistinen.


Tämänkertainen teksti oli aika filosofinen :). Toivottavasti nautitte lukemisesta ja annatte palautetta! :D Kiitos, että luit pohdintani, jatka toki blogini seuraamista. Koitan postailla jatkossa vähän useammin!

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti